Residir a Andorra ofereix una sèrie de beneficis i avantatges, especialment atractius per a certs perfils com a empresaris, esportistes, i persones que busquen un estil de vida tranquil i segur. Alguns dels principals beneficis es detallen a continuació:
- Beneficis fiscals
Sens dubte, un dels principals avantatges de residir al Principat d’Andorra és el seu règim fiscal, situant-se clarament entre un dels millors d’Europa. A mode resum:
- Impost de societats: 10%
- Impost de la Renda de les Persones Físiques: 10% (exempció dels primers 24.000 euros)
- Impost General Indirecte: 4,5%
- Impost de Successions: no existeix
- Impost de Patrimoni: no existeix
Recentment, el Govern d’Andorra ha establert un nou impost als inversors estrangers a les operacions immobiliàries a Andorra i que oscil·larà entre el 3 i el 10% del valor real de l’immoble o transacció assimilable (societats amb immobles a Andorra). El tipus de tributació aplicable dependrà del nombre d’immobles o del tipus d’operació en el mercat immobiliari. En tot cas, aquest impost no s’aplica a les persones o societats amb residència al Principat d’Andorra.
- Obtenció de la residencia andorrana
Des de Lemon Economists assessorem i facilitem als nostres clients les gestions a fer a l’hora d’obtenir un permís de residència. A continuació, detallem els diferents tipus de residències i els requeriments principals:
- a) Les residències actives permeten viure i treballar al Principat d’Andorra. Per a la seva obtenció, caldrà tramitar i obtenir el permís de residència temporal o permanent:
- Per compte propi:
- com a professional (previ permís de residència i treball condicionat per obtenir una autorització de professional liberal, entre altres requisits)
- titulat o mitjançant societat (constitució de societat amb l’autorització prèvia d’inversió estrangera, ser administrador de la societat, disposar d’una participació superior al 34%, dipòsit a l’Autoritat Financera Andorra un import de 50.000 euros).
- Per compte aliè, on hi ha diferents tipologies
- Residència i treball mitjançant un contracte de treball amb una empresa andorrana
- Treball fronterer
- Permís per a joves amb opció de treball
- Altres
- b) Les residències passives són les que permeten residir al Principat, sense exercir una activitat professional. Hi ha diferents permisos amb diferents requeriments:
- Residència sense activitat lucrativa (es requereix una inversió en actius andorrans de 600.000 euros, un dipòsit a l’AFA, residència mínima de 90 dies a Andorra, no exercir cap activitat professional, etc.)
- Permís de residència per a professionals amb projecció internacional, per raons d’interès científic, cultural o esportiu.
- Permís de residència per reagrupament familiar.
- Residència per a nòmades digitals.
- Residència per a emprenedors estrangers. Per a les persones que participen al programa d’emprenedors estrangers.
3.- Sistema financer
El sistema financer d’Andorra ha experimentat una transformació significativa les darreres dècades, especialment després de les reformes implementades per alinear-se amb els estàndards internacionals en matèria de transparència i regulació. A continuació, et detallo la situació actual del sistema financer andorrà:
Des del 2011, ha signat acords d’intercanvi d’informació fiscal amb nombrosos països i s’ha alineat amb les normatives europees i internacionals de transparència, incloent-hi l’adopció del Common Reporting Standard (CRS) de l’OCDE. El 2018, Andorra va sortir de la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea després d’implementar reformes que van millorar la transparència i el compliment de normes internacionals.
El sector bancari és un dels pilars del sistema financer andorrà. El país compta amb diversos bancs que han aconseguit mantenir solvència i estabilitat al llarg del temps. Aquests bancs estan altament capitalitzats i ofereixen serveis tant a nivell nacional com a internacional. En els darrers anys, el sector bancari ha vist un procés de consolidació, on algunes entitats han fusionat les seves operacions per enfortir-se en un entorn més competitiu i regulat.
Segons Andorra Banking, el sistema financer és un dels principals pilars de l’economia andorrana. Juntament amb el sector assegurador, contribueixen al 13% del PIB i arriba al 19% si es té en compte la contribució indirecta del sector*. El sector bancari andorrà està constituït per un total de tres grups bancaris i té una experiència de més de 90 anys en aquesta activitat. Les àrees de negoci principals de les entitats bancàries són la banca comercial, la banca privada i gestió d’actius i les assegurances, i estan regulades i supervisades per l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND) i per l’Agència Estatal de Resolució dEntitats Bancàries (AREB).
Els bancs andorrans han obtingut un benefici de 163 milions el 2023, una xifra un 44% superior a la de l’exercici anterior. El total de recursos gestionats arriba a la xifra de 74.187 milions d’euros, un 16% superior a la del 2022. La rendibilitat financera de les entitats, mesurada amb el ROE, presenta aquest 2023 una dada consolidada del 10,38%. Per la seva banda, La ràtio de solvència CET1 (Regulatòria) és del 17,00% el 31 de desembre del 2023 (segons Basilea III), per sobre de la mitjana europea.
Andorra ha buscat diversificar la seva oferta financera més enllà de la banca tradicional, impulsant sectors com la gestió de patrimonis, assegurances i serveis financers a nivell internacional. Això ha permès atraure nous tipus d’inversors i clients. Andorra està explorant la innovació tecnològica, el Fintech i serveis cripto com a àrees de creixement, buscant posicionar-se com un hub per a tecnologies financeres a la regió.
- Seguretat i qualitat de vida
Seguretat: Andorra és un dels països més segurs del món, amb taxes de criminalitat extremadament baixes.
Salut: El sistema de salut andorrà és d´alta qualitat, amb accés a serveis mèdics avançats i un sistema que combina serveis públics i privats.
Educació: El país ofereix un sistema educatiu trilingüe (català, francès i espanyol) amb opcions d’educació pública i privada de qualitat.
Aire Pur i Natura: Andorra és un país envoltat de muntanyes i natura, ideal per als que gaudeixen d’un entorn natural i activitats a l’aire lliure com l’esquí, el senderisme i el ciclisme.
- Estabilitat Política i Econòmica
Estabilitat: Andorra és un país amb una alta estabilitat política i econòmica, cosa que ofereix un entorn segur per residir i fer negocis.
Baix Atur: Les taxes de desocupació a Andorra són baixes, i el país ofereix un mercat laboral estable i en creixement.
- Oportunitats Empresarials
Facilitat per fer negocis: Andorra ha simplificat els tràmits per a la creació d’empreses, convertint-se en una destinació atractiva per a emprenedors i empresaris.
Innovació i Tecnologia: El país està fomentant el desenvolupament de sectors com la tecnologia i la innovació, oferint oportunitats per a empreses i professionals en aquests camps.
- Proximitat a Grans Ciutats
Ubicació geogràfica: Andorra està estratègicament ubicada entre França i Espanya, cosa que facilita l’accés a grans ciutats com Barcelona i Tolosa, i és a poques hores de viatge a través de bones connexions per carretera.
- Estil de Vida Tranquil
Tranquil·litat: Andorra ofereix un estil de vida relaxat i lliure de l’estrès de les grans ciutats, ideal per als que busquen un ambient més tranquil per viure-hi.
Comunitat Internacional: Tot i que és un país petit, Andorra compta amb una comunitat internacional diversa, cosa que facilita la integració de residents estrangers.
- Clima i Activitats Esportives
Clima de Muntanya: Amb hiverns freds i estius suaus, Andorra és perfecte pels amants dels esports d’hivern. Les estacions d´esquí a Andorra són de primer nivell.
Esdeveniments Esportius: Andorra també és una destinació per a esdeveniments esportius d’alt nivell, com ara competències d’esquí i ciclisme.